KIA PREDSTAVÍ V ŽENEVE VYLEPŠENÉ CROSSOVERY NIRO HYBRID A PLUG-IN HYBRID

• Debut vylepšených modelov Niro hybrid a Plug-in Hybrid na ženevskom autosalóne

• Celosvetovo od roku 2016 viac ako 270 000 predaných modelov Niro – 100 000 v Európe

• Vynovaný dizajn exteriéru v súlade s novým dizajnovým jazykom, ktorý bol prvýkrát uvedený v elektrickom crossoveri e-Niro

Vynovená Kia Niro v Ženeve
  • Kompletne prepracovaný, vysoko kvalitný, luxusný interiér s voliteľnými balíkmi farebného prispôsobenia

• Kia predstavuje telematickú technológiu UVO CONNECT a moderný 10,25-palcový informačno-zábavný systém

• Nové technologicky špičkové funkcie, napríklad asistent sledovania jazdného pruhu či elektronická parkovacia brzda

• Vylepšené modely Niro Hybrid a Plug-in Hybrid sa v Európe začnú predávať v 2. štvrťroku 2019 so zárukou na 7 rokov alebo 150 000 km

05.03.2019

Spoločnosť Kia Motors urobila množstvo vylepšení na modeli Niro, svojom najúspešnejšom elektrickom crossoveri z radu vozidiel s extrémne nízkymi emisiam. Vylepšené modely Hybrid a Plug-in Hybrid budú mať celosvetový debut 5. marca 2019 na Medzinárodnom autosalóne v Ženeve.

Model Niro, ktorý spája praktickosť crossovera s extrémne nízkymi emisiami hybridu, bol v roku 2019 vylepšený novým dizajnom exteriéru, luxusnejším vysokokvalitným interiérom a novými možnosťami farebného prispôsobenia interiéru. Modely Hybrid a Plug-in Hybrid tiež majú nový moderný telematický systém UVO CONNECT spoločnosti Kia, ktorý do auta prináša ďalšiu konektivitu.

Od začiatku predaja v roku 2016 sa celosvetovo predalo vyše 270 000 modelov Niro, z toho viac ako 100 000 kusov v Európe. Crossover Niro bol v roku 2018 piaty najpredávanejší model značky Kia v Európe, jeho predaje narástli o 33 % na 45 255 kusov – z toho bolo 34 642 hybridov a 9 951 plug-in hybridov. Rad Niro sa na konci roka 2018 rozšíril uvedením plne elektrického modelu e-Niro.

Emilio Herrera, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Kia Motors Europe, sa vyjadril: „Model Niro sa stal kľúčovým prvkom pre rast spoločnosti Kia v Európe a tvorí základ našej elektrickej produktovej stratégie. Jeho vyrovnaný dizajn crossovera, vysoká všestrannosť a nízke emisie a prevádzkové náklady z neho robia atraktívnu ponuku pre súkromných aj firemných zákazníkov. Nové zdokonalenia kvality a dizajnu a zavedenie nášho „pripojeného“ systému UVO spravia z rodiny modelov Niro ešte presvedčivejšiu ponuku.“

Predaj vylepšených modelov Kia Niro Hybrid a Niro Plug-in Hybrid sa v Európe začne počas druhého štvrťroka 2019. Ako jediný z hybridov v Európe sa model Niro štandardne predáva so zárukou spoločnosti Kia na 7 rokov alebo 150 000 kilometrov, ktorá je na popredných priečkach odvetvia.

Vynovená Kia Niro v Ženeve

Vynovený dizajn exteriéru

Vylepšená Kia Niro si zachovala svoj štýlový dizajn crossovera a môže sa pochváliť viacerými dizajnovými modernizáciami na rok 2019. Vynovený dizajn zlaďuje varianty modelového radu Hybrid a Plug-in Hybrid so vzhľadom nového plne elektrického modelu e-Niro.

Zatiaľ čo si model Niro zachováva svoj výrazný dizajn a kultovú mriežku chladiča v štýle „tigrí nos“, nové nárazníky mu vpredu a vzadu dodávajú odhodlanejší vzhľad a sebaistejší postoj na ceste. Štandardné projektorové svetlomety boli prerobené v duchu unikátneho dizajnu „kocky ľadu“ spoločnosti Kia, kupujúci môžu voliteľne špecifikovať full LED svetlomety. Nárazník má pod svetlometmi nové LED denné stretávacie svetlá, ktoré sú v jedinečnom rozvrhnutí dvojitej šípky, ako aj voliteľné LED hmlové svetlá.

Novo prerobené LED svetlomety na zadnej časti dodávajú modelu Niro osobitejší a modernejší obrys svetiel. Nový dizajn nárazníka zakončuje ochranný kryt podvozka striebornej farby, v rohoch nové reflektorové svetlá a zadné hmlové svetlá.

Model Niro Hybrid teraz poskytuje kupujúcim viac možností prispôsobenia, ponúka na výber dva dizajny 16-palcových zliatinových diskov, ako aj úplne nové 18-palcové dvojfarebné diamantom rezané zliatinové disky. Model Niro Plug-in Hybrid je dostupný s novo navrhnutými 16-palcovými zliatinovými diskami s tmavošedými vložkami, ktoré prispievajú k jeho jedinečnému postoju a dizajnu.

Luxusná atmosféra interiéru a nové možnosti farebného prispôsobenia

V interiéri Kia zaviedla sériu vizuálnych a materiálových vylepšení, ktoré vytvárajú luxusnejšiu atmosféru a pozdvihujú kvalitu kabíny.

Horná časť prístrojovej dosky má povrchovú úpravu s vysoko kvalitným poťahom, ktorý je mäkký na dotyk. Prístrojová doska a panel prístrojov majú elegantnú novú lesklú čiernu úpravu so striebornými detailmi alebo detailmi z lešteného chrómu. Kia tiež prináša voliteľný nový 10,25-palcový širokouhlý TFT-LCD displej hlavnej obrazovky a pre vodiča 7,0-palcový prístrojový panel TFT Supervision. Auto je štandardne vybavené informačno-zábavným systémom s 8,0-palcovou dotykovou obrazovkou a 4,2-palcovou prístrojovou kompasnicou.

Rad Niro je teraz k dispozícii s novými možnosťami prispôsobenia v podobe dvoch farebných balíkov. V závislosti od špecifikácie vozidla a trhu môže byť model Niro vybavený Červenooranžovým alebo Slivkovým farebným balíkom, ktorý kabíne dodá štipku farby a šmrncu. Červenooranžový farebný balík pridá farebne kontrastné prešívanie všetkých poťahov v kabíne v teplom odtieni červenej s ladiacou červeno-oranžovou úpravou prístrojovej dosky. Slivkový farebný balík pridá nové slivkovo sfarbené poťahy z perforovanej kože s prešívaním v teplom odtieni purpurovej, a to na sedadlách aj iných miestach v kabíne, novú bočnú opierku na ruku slivkovej farby v dverách a doplnky na prístrojovej doske z lešteného chrómu.

Interiér tiež vodičov viac zaujme zavedením radenia rýchlosti pomocou páčok pod volantom. Oba modely Niro Hybrid aj Plug-in Hybrid sú vybavené plynule radiacou šesťstupňovou dvojspojkovou prevodovkou, ktorá poskytuje priamočiarejšie a okamžité reakcie – a zaujímavejšiu jazdu – než tradičná elektronická prevodovka s plynule meniteľným prevodom (e-CVT), ktorú mávajú iné hybridné modely.

Kia teraz vybavuje nové modely Niro Hybrid a Plug-in Hybrid novou elektronickou parkovacou brzdou spolu s väčšími zadnými brzdami, aby sa zlepšila schopnosť brzdenia vo všetkých podmienkach.

Kia uvádza inovatívny telematický systém UVO CONNECT

Niro je v Európe jedným z prvých modelov spoločnosti Kia, ktoré ponúkajú inovatívny telematický systém UVO CONNECT značky Kia. Tento systém spája vodičov s okolitým svetom a poskytuje im počas jazdy neoceniteľné informácie.

Kia prináša telematický systém UVO CONNECT do všetkých variantov Hybrid a Plug-in Hybrid modelového radu Niro. Technológia bude v budúcnosti zavedená aj v iných európskych modeloch.

K systému UVO CONNECT sa dá pristupovať prostredníctvom voliteľnej 10,25-palcovej dotykovej obrazovky alebo majiteľovho smartfónu a obsahuje nový systém Kia Live, ktorý používa vlastnú SIM kartu na získavanie a aktualizáciu údajov v priamom prenose. Vďaka tomu majú majitelia naživo prístup k informáciám o dopravnej situácii, predpovediam počasia, bodom záujmu, cenám paliva a podrobnostiam o možnom parkovaní na ulici aj na parkoviskách – vrátane ceny, polohy a dostupnosti. Modely Niro Plug-in Hybrid tiež poskytujú informácie o nabíjacích staniciach, napríklad ich polohu, dostupnosť a kompatibilitu pripojenia.

Druhým prvkom systému UVO je aplikácia UVO App, ktorá je navrhnutá ako kompatibilná so smartfónmi Android a Apple. Aplikácia ponúka používateľom zbaviť sa starostí vďaka celej škále funkcií, ktoré poskytujú diagnostické údaje o vozidle a o cestách, ktoré auto absolvovalo. Aplikácia tiež umožňuje majiteľom vzdialene aktivovať celú škálu diaľkových funkcií. V závislosti od krajiny môžu používatelia pred cestou na diaľku poslať do auta pokyny smerovania trasy, skontrolovať polohu vozidla a pristupovať k správam o vozidle a diagnostickým oznámeniam.

Navigačný systém s 10,25-palcovou dotykovou obrazovkou má štandardne funkciu viacnásobného pripojenia prostredníctvom Bluetooth, čo umožňuje pasažierom naraz pripojiť dve mobilné zariadenia, ako aj systémy Apple CarPlay a Android Auto. Pokročilá funkcionalita rozdelenej obrazovky umožňuje používateľom naraz ovládať či monitorovať rôzne funkcie vozidla a prispôsobiť si obrazovku skupinou rôznych miniaplikácií. Takto môže mať vodič jednu obrazovku (napríklad s navigáciou alebo informáciami o pohonnej sústave) alebo naraz na obrazovke kombinovať niekoľko prvkov. To znamená, že vodič môže sledovať pokyny navigácie či tok energie v hybridnej pohonnej sústave, zatiaľ čo pasažieri si súbežne môžu vybrať obľúbené piesne či pozrieť si predpoveď počasia. Rad Niro je tiež k dispozícii so súčasným informačno-zábavným systémom s 8,0-palcovou dotykovou obrazovkou.

Technológia bola vyvinutá v súlade s najnovším všeobecným nariadením o ochrane údajov (GDPR) Európskej únie a zabezpečuje najvyššiu úroveň ochrany súkromia a údajov.

K dispozícii sú nové technológie bezpečnosti

Vo vylepšenom rade Niro je zavedená skupina nových technológií aktívnej bezpečnosti, ktoré napomáhajú vodičovi. Vylepšené modely Niro Hybrid a Plug-in Hybrid mali už v minulosti k dispozícii inteligentný tempomat, teraz sa však ponúkajú s doplnkovou funkcionalitou Stop & Go. Inteligentný tempomat s funkciou Stop & Go sleduje vozidlo idúce vpredu a už dokáže Niro úplne zastaviť, ak sa zastaví premávka, či opäť odštartovať a zrýchliť, keď sa vozidlo vpredu znovu pohne.

Prvýkrát je v modeloch Niro Hybrid a Plug-in Hybrid tiež dostupný asistent sledovania jazdného pruhu, „druhý stupeň“ technológie autonómneho šoférovania spoločnosti Kia, ktorý bol predstavený v elektrickom modeli e-Niro. Táto technológia sleduje v premávke vozidlá idúce pred autom a rozpoznáva značenie na ceste, aby na diaľnici udržiavala Niro v jazdnom pruhu. Systém ovláda zrýchlenie, brzdenie a riadenie v závislosti od radu vozidiel idúcich vpredu, pričom si pomocou externých senzorov zachováva bezpečnú vzdialenosť a zároveň pomáha vodičovi, keď chce prejsť do iného jazdného pruhu. Asistent sledovania jazdného pruhu pracuje pri rýchlosti 0 až 180 km/h.

Model Niro sa aj naďalej ponúka s rozšírenou zostavou technológií aktívnej bezpečnosti. V závislosti od špecifikácie je v ňom zahrnutý asistent predchádzania čelnej zrážke, asistent na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu, systém na kontrolu pozornosti vodiča, asistent diaľkových svetiel, systém varovania pred zrážkou s vozidlami v mŕtvom uhle, varovanie pred zrážkou s križujúcou premávkou za vozidlom a inteligentný systém upozornenia na obmedzenie rýchlosti, a to spolu s novou elektronickou parkovacou brzdou a väčšími zadnými brzdami.

Praktická, efektívna a príťažlivá jazda

S plne nezávislým predným a zadným závesom a plynule radiacou šesťstupňovou dvojspojkovou prevodovkou ponúkajú modely Kia Niro Hybrid a Plug-in Hybrid výborné vyváženie komfortu na ceste a zapojenia vodiča.

Balenie v štýle crossover – jedinečné medzi ostatnými hybridmi v rovnakej cenovej hladine – znamená, že majitelia majú k dispozícii štedrý priestor v interiéri a vysokú batožinovú kapacitu s flexibilným úložným priestorom. Na rozdiel od mnohých iných hybridov ponúka Niro voliteľné ťažné zariadenie, ktoré autu umožňuje ťahať bremeno do 1 300 kg (brzdené).

Model Niro poháňa efektívny 1,6-litrový motor GDi (benzínový s priamym vstrekovaním), ktorý je prepojený buď s 1,56 kWh lítiovo-iónovou polymérovou sadou batérií (modely Niro Hybrid), alebo 8,9 kWh (modely Plug-in Hybrid). Emisie oxidu uhličitého môžu u modelu Niro dosiahnuť dokonca iba 99,8 g/km (kombinovaný cyklus WLTP) a emisie modelov Plug-in Hybrid ešte menej, 31,3 g/km (kombinovaný cyklus WLTP). Model Niro Plug-in Hybrid dokáže dosiahnuť mestský dojazd na elektrickom pohone do 65 kilometrov, v prípade kombinovaného cyklu WLTP elektrický dojazd 49 kilometrov*.

Mohlo by vás zaujímať