Nová Kia EV6 GT – vysokovýkonný crossover pre novú éru mobility

• Najvýkonnejšie sériové vozidlo Kia zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 260 km/h.

• Najmodernejšia čisto elektrická pohonná jednotka s dvomi elektromotormi poskytuje výkon 585 koní a krútiaci moment 740 Nm.

• Špeciálne jazdné režimy GT zdokonaľujú reakcie vozidla pre vzrušujúci a dynamický zážitok z jazdy.

• Pôsobivý dojazd 424 km a možnosti ultrarýchleho nabíjania s napätím 800 V prinášajú skutočné možnosti pre jazdy na dlhé vzdialenosti.

Kia EV6 GT

07.04.2022

Spoločnosť Kia uviedla na trh úplne nový model EV6 GT, čisto elektrický vysokovýkonný crossover vytvorený pre novú éru udržateľnej mobility. EV6 GT predstavuje doteraz najvýkonnejšie sériové vozidlo značky Kia. Spája vzrušujúci výkon a prvotriedne možnosti cestovania na dlhé vzdialenosti, pri ktorom si užijete výnimočnú kultivovanosť s prémiovým komfortom, technológiu ultrarýchleho nabíjania a mimoriadne pôsobivý dojazd v reálnych podmienkach pre bezproblémové cestovanie.

Výrazný dizajn exteriéru modelu EV6 GT sa vyznačuje radom športových detailov a estetických vylepšení, ktoré naznačujú výkonnostné parametre vozidla. Po nastúpení pasažierov privíta sústredený, pritom však pohodlný priestor so všetkými potrebnými technológiami pre vodiča a cestujúcich, čím sa ešte viac zdokonaľuje bezpečnosť, konektivita a informačno-zábavný systém, aby boli cestujúci chránení a užili si zábavu počas jazdy.

Model EV6 GT je postavený na pokročilej elektrickej modulárnej platforme (E-GMP) od spoločnosti Kia. V rámci znovuzrodenej značky Kia prináša výkon, ktorý definuje tento segment a cestovanie, pričom mu zaisťuje status výnimočnosti. EV6 GT spája zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy s maximálnou rýchlosťou 260 km/h, dojazdom 424 km a schopnosťou nabíjania z 10 % na 80 % len za 18 minút.

Vodiči sa môžu spoľahnúť na temperamentný výkon, pričom model EV6 GT prináša aj dynamické jazdné vlastnosti a ovládateľnosť pre pocit skutočného prepojenia s vozovkou. Brzdy so zvýšeným výkonom, optimalizované riadenie a na mieru prispôsobené zavesenie kolies zaisťujú vyššiu kontrolu a istotu. Prepracovaný systém na výber jazdného režimu umožňuje vodičom prispôsobiť si a doladiť zážitok z jazdy a optimálne ovládanie v rôznych podmienkach.

Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe, povedal: „Keďže spoločnosť Kia pokračuje vo svojom poslaní stať sa popredným poskytovateľom riešení pre trvalo udržateľnú mobilitu, nový model EV6 GT je zatiaľ najjasnejším znakom toho, ako môžu čisto elektrické vozidlá zaistiť skutočne bezkonkurenčnú úroveň zábavy a vzrušenia za volantom. Toto je crossover, ktorý šikovným spôsobom spája silu, výkon a dynamiku športového auta s komfortom, dojazdom a možnosťou ultrarýchleho nabíjania, ktoré sú vhodné pre moderné GT.“

Kia EV6 GT je k dispozícii na objednávku už teraz, pričom výroba sa začne v septembri a dodávky do Európy sú naplánované na koniec roka 2022.

Mohutný exteriér

Dizajn modelu EV6 GT prináša do triedy crossoverov niečo odlišné. Ponúka výrazný a pôsobivý exteriér s technologicky vyspelými funkciami a bezprecedentnú úroveň výkonu elektrického vozidla Kia. Štýl modelu EV6 GT bol navrhnutý podľa dizajnovej filozofie značky Kia s názvom „Zjednotenie protikladov“, ktorá sa inšpiruje prírodnými kontrastmi a ľudskosťou. Dizajnová filozofia „Sila pokroku“ dokonale vyhovuje športovému charakteru verzie GT, pretože dynamickú silu a rýchlosť spája s kontrastnými prvkami, čo vedie k skutočne inovatívnym tvarom.

Kia EV6 GT

Predná časť modelu EV6 GT okamžite zanechá trvalý vizuálny dojem. Charakteristickým znakom značky Kia je „digitálna tigria tvár“ s adaptívnymi LED diaľkovými svetlometmi a dynamickými animovanými smerovými svetlami. Mohutné blatníky a výklopná kapota s výraznými charakteristickými líniami prepožičiavajú modelu EV6 GT pôsobivý vzhľad. Nový predný nárazník, jedinečný pre verziu GT, pomáha zvýrazniť šírku vozidla a pocit stability, akoby vozidlo na ceste sedelo.

Aerodynamický bočný profil modelu EV6 GT obsahuje niekoľko výrazných charakteristických línií, ktoré vyjadrujú silu a vyhranenosť, zatiaľ čo plynulá línia strechy a skosené zadné stĺpiky vytvárajú elegantnú siluetu crossoveru. Vysoký výkon vozidla sa prenáša prostredníctvom súpravy 21-palcových zliatinových diskov kolies, zatiaľ čo výrazné neónové brzdové strmene naznačujú silu bŕzd verzie GT. Vzadu vidno premenu na verziu GT v podobe aerodynamického spojlera, výrazných LED koncových svetiel a jedinečného

Interiér orientovaný na vodiča

Model EV6 GT prináša kabínu, v ktorej sa spájajú športové vlastnosti s komfortom a praktickosťou. Cestujúcich privítajú semišom čalúnené anatomické sedadlá, ktoré poskytujú oporu pri temperamentnej jazde a pohodlie na cestách. Kovové ozdoby s nápisom „GT“ a zelené švy im dodávajú moderný a technický vzhľad. V celom interiéri modelu EV6 GT vidno prémiové materiály, zatiaľ čo športové prvky vytvárajú pocit dynamiky. Hornú časť palubnej dosky a stredovú lakťovú opierku vpredu zdobí pruhovaný motív. Náladové osvetlenie panelov dverí, stredovej konzoly a palubnej dosky GT vytvára upokojujúcu žiaru počas nočnej jazdy.

Kia EV6 GT - interiér

Dva zakrivené 12,3-palcové displeje informačno-zábavného systému s dokonale ostrým zobrazením umožňujú ovládať všetky funkcie jazdy, konektivity a zábavy. Jednoduchý tvar širokouhlého displeja a palubnej dosky prináša do interiéru pocit špičkového technického spracovania. Ergonomický dvojramenný volant obsahuje špeciálny volič jazdných režimov GT, aby si vodič mohol jednoducho zvoliť a prispôsobiť zážitok z jazdy.

Dizajn interiéru benefituje z použitia špeciálnej platformy Kia E-GMP. Napriek kompaktným vonkajším rozmerom má model EV6 GT rázvor 2 900 mm a plochú podlahu, takže v kabíne je priestor ako v mnohých stredne veľkých SUV, ktorý prináša výnimočné možnosti cestovania na dlhé vzdialenosti. Model EV6 GT ponúka inteligentný a flexibilný interiér s množstvom odkladacích priestorov v kabíne, vrátane batožinového priestoru s objemom až 480 litrov (VDA) so vzpriamenými sedadlami v druhom rade. Po sklopení sedadiel v druhom rade sa batožinový priestor zväčší na 1 260 litrov. Vo vozidle je aj predný batožinový priestor s dodatočným objemom 20 litrov.

Vysokovýkonná pohonná jednotka

Vysokovýkonná, špičková čisto elektrická pohonná jednotka modelu EV6 GT s dvomi elektromotormi bola špeciálne navrhnutá tak, aby poskytovala silný a progresívny zážitok z jazdy. Vpredu umiestnený motor s výkonom 160 kW (218 k) spolupracuje s druhým motorom s výkonom 270 kW (367 k) umiestneným vzadu a spolu poskytujú kombinovaný výkon 430 kW (585 k) a krútiaci moment 740 Nm. Pohon sa prenáša na všetky štyri kolesá, takže dynamika je dokonalá aj v tých najnáročnejších podmienkach.

Výkon a priľnavosť pohonnej jednotky modelu EV6 GT zaisťuje vzrušujúcu, no zároveň kultivovanú jazdu. Verzia GT dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 260 km/h. Elektronický samosvorný diferenciál (e-LSD) zaisťuje, že sa výkon nestratí a v zákrutách zlepšuje priľnavosť a stabilitu prostredníctvom automatického presmerovania krútiaceho momentu na kolesá s najväčšou priľnavosťou. Mimoriadne citlivý brzdový systém zdokonaľuje pocit istoty a bezpečnosti za volantom. Predné (380 mm) a zadné (360 mm) odvetrávané kotúčové brzdy majú výnimočný výkon, zatiaľ čo lineárny pocit pri stláčaní pedála ešte viac zvyšuje istotu pri ovládaní vozidla.

Akumulátor v modeli EV6 GT má kapacitu 77,4 kWh a umožňuje rýchle nabíjanie napätím 800 V. Vodič využije dojazd 424 km a schopnosť nabíjania z 10 % – 80 % len za 18 minút*. Kombinácia výkonu športového vozidla, dlhého dojazdu a ultrarýchleho nabíjania znamená, že model EV6 GT predstavuje skutočne vzrušujúce a spôsobilé GT pre elektrickú éru.

Zážitok z dynamickej jazdy

Úplne nový model EV6 GT prináša zážitok z dynamickej jazdy v tichej a kultivovanej kabíne, ktorý možno porovnať s tými najlepšími GT. V strede zážitku z jazdy vo verzii GT stojí nový špeciálny režim GT Drive, ktorý sa aktivuje pomocou prakticky umiestnenej páčky za volantom.

Popri existujúcich režimoch jazdy Eco, Normal a Sport sa v režime GT Drive automaticky optimalizuje funkcia elektromotorov, brzdenia, riadenia, zavesenia kolies, e-LSD a elektronického stabilizačného systému vozidla (ESC). Využívajú sa najdynamickejšie nastavenia systémov, aby si vodič užil mimoriadne pútavý zážitok z jazdy. V režime My Drive si vodič môže okrem toho prispôsobiť každý systém podľa individuálnych preferencií.

V najostrejšom nastavení je systém riadenia modelu EV6 GT špeciálne kalibrovaný pre dynamickú jazdu – volant je maximálne citlivý a vozidlo má preto lepšie a okamžité reakcie. Elektronický systém regulácie zavesenia kolies (ECS) zaisťuje modelu GT dynamiku a pohodlie vďaka plynulej regulácii tlmenia. Hlavným cieľom spoločnosti Kia pri dolaďovaní parametrov zavesenia kolies bolo vytvoriť skutočný charakter GT a spojiť komfort pri jazde vysokou rýchlosťou so schopnosťou jazdiť rýchlo. Vďaka ovládaniu náklonov v zákrutách, obmedzení „ponorenia“ zadnej časti pri prudkej akcelerácii a prednej časti pri brzdení je jazda v modeli EV6 GT nekompromisná pri všetkých rýchlostiach.

Už v jazdných režimoch Eco a Normal sú náklony karosérie pri riadení nízke, zatiaľ čo pohotové reakcie vozidla ešte viac zdokonaľuje komunikatívne nastavenie riadenia, ktoré postupne so zvyšujúcou sa rýchlosťou viac tuhne. Ak si vodič zvolí režim Sport alebo GT, náklony karosérie sa ešte viac znížia a jazda bude tuhšia s pútavejším pocitom. Napriek tomu sa tímu konštruktérov Kia podarilo zaistiť, aby jazda zostala komfortná v akomkoľvek zvolenom jazdnom režime, pričom dokonca aj režim GT je vhodný, bezpečný a stabilný pre dlhé jazdy vysokou rýchlosťou.

Aj keď je model EV6 GT maximálne pohodlný, vodič má úplnú kontrolu nad skutočne vzrušujúcimi zážitkami. Môže deaktivovať systém ESC, aby sa zvýšil potenciál pretáčavosti, zatiaľ čo v špeciálnom režime Drift sa na zadné kolesá posiela vyšší výkon, ktorý vyčarí skutočný úsmev na perách pri jazde bokom.

Ultra rýchle nabíjanie

Kia EV6 GT umožňuje rýchle a pohodlné prekonávanie dlhých vzdialeností s jednoduchým prístupom k špecializovanej nabíjacej sieti. Investícia spoločnosti Kia do združenia IONITY, rozsiahlej európskej siete vysokovýkonných nabíjačiek, znamená, že vodiči sa môžu tešiť na bezproblémové nabíjanie. Vďaka prístupu k viac ako 400 nabíjacím staniciam1 napájaným 100 % čistou energiou v 24 európskych krajinách a nabíjaciemu bodu na každých 120 km európskej diaľničnej siete si vodiči užijú slobodu a pohodlie spojené s pravidelným, spoľahlivým a udržateľným rýchlym nabíjaním. Partnerstvo spoločnosti Kia so spoločnosťou Digital Charging Solutions (DCS) umožňuje vodičom využívať prístup k viac ako 320 000 ďalším nabíjacím bodom. Používatelia môžu prostredníctvom jednoducho použiteľnej aplikácie Kia Charge jednoducho spravovať tarify a platby poskytovateľom v sieti IONITY aj DCS.

Kia EV6 - nabíjanie

Využiteľnosť ďalej zdokonaľuje integrovaná riadiaca jednotka nabíjania (ICCU) v modeli EV6 GT, ktorá je vybavená funkciou V2L (vozidlo do spotrebiča), ktorá umožňuje využívať energiu z akumulátora vozidla. Funkcia V2L dokáže dodávať výkon až 3,6 kW a súčasne používať napríklad 55-palcový televízor a klimatizáciu počas viac ako 24 hodín. Systém dokáže v prípade potreby nabíjať iný elektromobil.

1 Na Slovensku je aktuálne 1 stanica IONITY.

* Nabitie z 10 % na 80 % za 18 minút možno dosiahnuť len v optimálnych podmienkach.