Kia spustila sériovú výrobu novej Kia Sportage

• Vo výrobnom závode Kia, ktorý sa nachádza v Žiline sa spustila výroba piatej generácie modelu Sportage

• Výrobný závod s flexibilným a modulárnym prístupom dohliada na elektrifikovanú výrobu Sportage

• Slovensko je „domovom“ modelu Sportage, kde sa vyrobili tri generácie obľúbeného SUV

02.11.2021

Dnes bola v Žiline oficiálne zahájená výroba úplne novej Kia Sportage v najmodernejšom závode spoločnosti Kia. Piata generácia modelu Sportage je poslednou z dlhého radu modelov Sportage, ktoré sa v Kia Slovakia vyrobili od roku 2006. Za toto obdobie sa tu vyrobilo viac ako dva milióny kusov pre zákazníkov z celej Európy.

A teraz, po prvýkrát v bohatej 28-ročnej histórii, bola špecializovaná európska verzia Sportage navrhnutá, vyvinutá a optimalizovaná špeciálne pre európsky vkus. Sportage, postavený na novej architektúre, kombinuje elegantný, ale robustný a moderný dizajn exteriéru so špičkovým prémiovým interiérom s integrovaným zakriveným displejom, ktorý obsahuje najnovšie technológie konektivity.

Nová Kia Sportage

Najmodernejšie hybridné pohonné jednotky ešte viac zdokonaľujú schopnosti modelu Sportage, čím prispievajú k výraznému zníženiu emisií a zníženiu spotreby paliva. Pokročilý hybridný (HEV) model predstavuje ďalšie prvenstvo pre Sportage a je spojený s mild-hybridným (MHEV) derivátom a novým plug-in-hybridom (PHEV)*. PHEV uprednostňuje výlučne elektrickú jazdu, ktorá dokáže pokryť väčšinu každodenných ciest z domu do práce alebo za každodennými nákupmi. Najnovšie benzínové a naftové motory s vnútorným spaľovaním (ICE) sú dostupné v rôznych výkonových verziách ako aj typoch prevodoviek. V Žiline sa budú montovať všetky štyri typy pohonov Sportage – PHEV, HEV, MHEV a ICE, ktoré demonštrujú pokročilú flexibilitu a modularitu závodu Kia Slovakia.

Okrem štandardných nových modelov Sportage s predným náhonom sa na Slovensku budú vyrábať aj varianty s pohonom všetkých kolies, ako aj variant GT-Line. Model Sportage vo výbave GT-Line bude k dispozícii aj s čiernou strechou, ktorá zvýrazňuje športový profil vozidla a dynamický C-stĺpik.

Nová Kia Sportage

„Spustenie výroby našej úplne novej piatej generácie Sportage v našom závode na Slovensku je pre nás ďalším kľúčovým míľnikom v doteraz mimoriadne rušnom – a úspešnom – roku,“ povedal Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe. „Som rád, že náš závod v Žiline prispeje k už tak bohatému dedičstvu Sportage touto piatou generáciou.“

Výrobný závod v Žiline vyrobil tri generácie modelu Sportage, počnúc druhou generáciou v roku 2006. Odvtedy sa na Slovensku vyrobilo približne dva milióny kusov Sportage, z toho 104 500 modelov druhej generácie, 797 500 modelov tretej generácie modelov a viac ako milión kusov odchádzajúceho modelu, ktorý sa začal vyrábať koncom roka 2015. Začiatkom tohto roka bol na Slovensku vyrobený štvormiliónty automobil Kia od začiatku výroby v roku 2006.

* Začiatok výroby plug-in-hybridného (PHEV) derivátu úplne novej Kia Sportage je naplánovaný na február 2022.